Dobrodošli na spletni poročni sejem

Poročni snemalec združuje spretnosti režiserja dokumentarnega filma z očmi filmskega režiserja. 

Prvo vprašanje, ki ga morate zastaviti sebi je, kakšen tip posnetka želite? Bi si želeli, da je bolj kinematografski, ki pripoveduje zgodbo o vašem poročnem dnevu ali bolj podoben dokumentarnemu filmu? Ta izbira med tipom kinematografskega in dokumentarnega posnetka bo nastavljen filter, ki bo igral vlogo pri izbiri poročnega snemalca. Toda to še ne pomeni, da se morate zavezati k enemu tipu posnetkov. Mnogi poročni snemalci danes v končnem izdelku uporabljajo kombinacijo obeh slogov. 

Izbira kamere

Pri snemanju videov se lahko uporabljata dve vrsti kamer: DV (digitalni video) in analogni (ne digitalni). Analog je bil standard, dokler DV tehnologija ni postala cenovno dostopnejša – DV se zdaj v praksi veliko bolj uporablja, prednosti pa so jasne. Digital ustvarja jasne, neokrnjene slike, pri katerih je barva in ton kože brezhiben. Še bolje: kamere so bistveno manjše od analognih, mogoče jih je ročno upravljati in so dvakrat občutljivejše na svetlobo kot analogne, kar pomeni, da so prosto stoječe, zaslepljene sobne luči stvar preteklosti. (Lučke na kameri so še vedno potrebne za osvetlitev obrazov, manjše, ročne luči zunaj kamere pa se uporabljajo pri uprizarjanju določenega posnetka – na primer osvetlitev tančice.)

Naslednja odločitev: Koliko snemalcev oziroma kamer želite na vašem dogodku? Dva  poročna snemalca ali več se lahko zdita vsiljiva, vendar en snemalec ne more biti vedno povsod. Z dvema kamerama boste imeli možnost izbire perspektiv – lahko posnamete ples neveste z očetom in izraz mame na obrazu. Lahko pa imate eno kamero, s katero se pripravljate, in eno, ki pokriva partnerja. Stroški dodatnih snemalcev so bodisi pavšalni stroški bodisi odmerjeni glede na to, koliko časa je potrebno dodatno kritje.

Izbira glasbe

Glasba postavlja ambient za vaš video. Izbrali boste različne pesmi ali skladbe, ki bodo priložene vsakemu odseku – pripravite se na slovesnost – ki bodo pomagale zaznamovati napredek vašega dne. V vsakem odseku glasba doda teksturo nizkemu hrupu pogovorov ali zunanjega hrupa in zadnja sedeža med intervjuji gostov in slovesnostjo.

Pogosto vprašanje je, ali posnetke urejamo v glasbo ali glasbo na posnetke. Obstajata dve šoli razmišljanja: Nekateri videografi radi poznajo splošni izbor glasbe para – rock, jazz, klasika, country – za različne dele dneva pred časom, da lahko snemajo v skladu s tem. Na primer, če par želi hitro glasbo, ki jo predvajajo med posnetki koktajla, lahko videograf med snemanjem uporablja hitrejše rezanje kamer. Če pa izberejo kaj počasnejšega, kot je na primer stil jazza, bi se lahko lotili bolj gladkega in počasnejšega pristopa. 

Spoznajte se, preden se odločite 

S svojim snemalcem se morate počutiti sproščeno. Konec koncev vas bodo spremljali na vaš poročni dan. Najbolje je, da se z njimi osebno srečate, vendar razne aplikacije kot sta Skype in Facetime prav tako zadostijo potrebam. Ko se srečati z enim ali dvema potencialnima strokovnjakoma prosite, da si ogledate celoten videoposnetek. Posnetki namreč pripovedujejo le del zgodbe vas pa zanima kako bo izgledal vaš končni film.

Dobro preberite vašo pogodbo

Vaša pogodba mora vključevati čas poročanja (na primer, kako dolgo bo vaš poročni snemalec na prizorišču, koliko snemalcev boste imeli, podroben seznam končnega izdelka, logistične podrobnosti (morebitni stroški kilometrine), pravilnik o odpovedi in seveda pristojbina. Morebitni dodatki, kot so zaročni videoposnetek ali urejanje naslednjega dne morajo biti zavedeni v pogodbi. Če niso in si to želite jih o tem povprašajte. Dvakrat preverite ali vaš paket vsebuje pomembne stvari: drugi snemalec (tako da bo vaš poročni video imel najboljše kadre), urejen video med 5 in 25 minut in poročanje o slovesnosti in sprejemu.

Čas odločitve

Najemite nekoga zaradi njihovih izkušenj in nadarjenosti (ne le njihove opreme). Zaupajte svoji odločitvi. Na poročni dan ne bi smeli imeti občutka, da jih morate usmerjati ali paziti nanje. Če ste resnično opravili svoje raziskave in v celoti pregledali svojega poročnega snemalca, bi mu morali popolno zaupati.

Nasvet: če imate radi svoj poročni video, delite svoje izkušnje z drugimi pari tako, da objavite svoj poročni posnetek in se ponudite za referenco. Morebiti tako preostalim, ki se še odločajo olajšate delo pri izbiri.

Poročni snemalec

Oglejta si vse poročne snemalce na enem mestu. Izberita svoj slog poročnega posnetka in stopita v stik s potencialnimi poročnimi snemalci.

Podobne objave

One thought on “Poročni snemalec

Poročni snemalec - da ali ne? - Vajin dan
03, October,2019 2 months ago

[…] Preberite si, kaj morate vedeti preden najamete poročnega snemalca. […]

Pusti komentar